Radu von MAZARE…   Leave a comment


un articol de Catalin STURZA…

Cele trei ipostaze în care a defilat/pozat de-a lungul vremii Radu Mazare cred ca-l reprezinta foarte bine pe primarul Constantei. A fost, mai întâi, gangster într-un pictorial din Playboy. Nimeni nu se îndoia de calitatile de mafiot ale lui Mazare, acest Don Corleone ce domneste de aproape 10 ani, alaturi de familia sa, peste afacerile Constantei. A fost, apoi, James Bond si a tras doua focuri de revolver în aer la o parada a modei. Reputatia sa de afemeiat si iubitor de masini sport, salupe & iahturi se reflecta în papion si pistol. În sfârsit, a fost, recent, un ofiter nazist la o alta parada a modei. Cu aceasta uniforma, portretul sau este complet: Mazare s-a proclamat, oficial, si zbirul Constantei.

Dupa ce mai multe organizatii au sesizat nu numai ca Radu Mazare a facut un gest ofensator, dar cã a si încalcat legea, dupa ce stirea a facut ocolul presei românesti dar si al lumii si a tinut prima pagina pe CNN, „Time“ si pe blogul „Huffington Post“, Radu Mazare si-a cerut scuze si a dat-o la întors: ar fi interpretat rolul unui ofiter care lupta împotriva, nu alaturi de Hitler. Tinuta sa teapana, privirea sa martiala nu erau însa ale unui om ce uraste nazismul alaturi de toate simbolurile sale. Urmariti din nou imaginile: Radu Mazare a defilat patruns de importanta uniformei, a batut pasul de parada ca si cum se simtea foarte bine în pielea acelui ofiter, se identifica deplin cu uniforma si cu personajul.
Un bun actor, veti spune, care interpreta însa rolul gresit. Un razvratit ar fi trebuit sa afiseze nesiguranta si scârba, nu severitate si mândrie. Mie mi se pare ca, mai degraba, domn’ primar a întors-o precum hotul prins în flagrant: nu încercam sa jefuiesc batrânica, încercam doar sa-i fac o cafea, la ea în bucatarie! Mai mult, l-a târât în aceasta sceneta si pe fiul sau, pe care l-a îmbracat în ordonanta. Asta ar putea spune ceva despre conceptiile parentale ale primarului Radu Mazare, dincolo de uniforma.
Eu unul cred ca Radu Mazare nu avea de ce sa-si ceara scuze. În fond si-a facut singur, prin cele trei ipostaze, un portret foarte realist. Si-a ilustrat latura interlopa, pe cea frivola si pe cea autoritara. Sunt sigur ca Mazare nu e un admirator al lui Hitler, dar este –  si se vede din mândria cu care îsi purta uniforma –  un autocrat aspirant, care si-ar dori sa traiasca în vremuri ce i-ar permite sa se comporte în voie precum ofiterul pe care îl întruchipa.
Si aceste vremuri sunt, pentru Radu Mazare, tot mai aproape. Controlul pe care îl are asupra Constantei, domnia sa care se îndreapta, previzibil, spre cel de-al patrulea mandat de primar i-au dat mâna libera si l-au facut sa se simta tot mai în largul sau. Asa ca primarul si-a dat arama pe fata fara sa se mai teama nici de partidul din care face parte, nici de scandalul mediatic. Prin aceste defilari, domnul Mazare a început sa-si puna în practica, deocamdata pe scenele unor defilari de moda, fanteziile sale secrete.
Iar constantenii îl vor vota, cu siguranta, si la cel de-al patrulea mandat. Asta pentru ca „Mazare cel putin a facut ceva“. E cliseul pe care îl auzi la orice colt de strada în orasul meu natal. Mi-am pierdut vreo trei ore din viata, la alegerile trecute, încercând sa-mi conving niste vecini de bloc sa nu-l voteze tot pe Mazare. Îmi invocau din nou si din nou Mamaia cu telegondola, cele câteva blocuri date cu vopsea, pachetele cu mâncare oferite pensionarilor, de obicei în anii electorali.
Aceste pachete, alaturi de placutele mari pe care scrie, lânga fiecare pubela, Ctitoria primarului Radu Mazare, mascheaza însa felul cum Constanta e farâmitata sub ochii constantenilor. Primarul Mazare îsi merita, cu adevarat, uniforma nazista.
Numai ca el se face vinovat de holocaustul parcurilor si al spatiilor verzi. Parcul Tabacariei, cel mai mare din oras, a fost împartit între un mall, o parcare, o statie de epurare a apei, o cupola expozitionala, o bisericuta, o catedrala si un teren pentru skateri. Asta dupa ce multi ani fusese lasat în paragina; de rezervatia Microdelta, care înca face parte din parc, nu se îngrijeste nimeni nici acum.
Aproape fiecare parculet dintre blocuri a fost acoperit cu un cazino, o pizzerie, un bloc de locuinte, o biserica, o parcare. Soseaua de coasta va taia acum prin arii protejate si peste capetele oamenilor ce merg sa se bronzeze pe plajele orasului. Casele din peninsula, cele mai pretioase monumente ale orasului, sunt lasate de zeci de ani în paragina si se darâma sub ochii constantenilor indiferenti. Ei stiu un lucru si bun: sa voteze, din nou si din nou, cu baronul Radu von Mazare, pentru ca, spre deosebire de altii care doar au furat, „asta a si facut ceva“.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: