Drama lui Apostol Bologa în romanul Padurea spânzuratilor…   Leave a comment


ROmanian Apocalypse_15Drama lui Apostol Bologa în romanul Padurea spânzuratilor…

Cel care traieste drama intelectualului ardelean de la începutul secolului XX. este Apostol Bologa. Intelectualitatea ardeleana lupta pentru libertatea sociala, iar membrii familiei Bologa s-au remarcat în cadrul acestei lupte. Un strabunic din partea mamei fusese urmas al lui Avram Iancu. Un stramos pe linia paterna fusese tras pe roata.

Apostol Bologa ajunge ofiter în armata austro-ungara. A îmbracat haina militara dintr-o ambitie ca sa-i dovedeasca usuraticei sale logodnice, Marta, ca este capabil de fapte îndraznete si de curaj. Cu constiinta datoriei si a obligatiilor ce îi revin în fata legilor civile ale statului multinational în care traieste, Apostol Bologa obtine decoratii pe frontul din Galitia si Italia si încearca un sentiment de mândrie când este numit în completul de judecata a unui tribunal militar.

Condamnarea cehului Svoboda pentru ca încercase sa dezerteze la inamic i se pare un act de dreapta justitie. Apostol Bologa supravegheaza el însusi executarea pedepsei capitale. Mustrari de constiinta nu are deocamdata, dar eroul îsi aminteste de cazul Svoboda si despre padurile de spânzurati, despre care îi vorbise capitanul Klapka. Când afla ca regimentul sau va fi dizlocat sa întareasca frontul din Transilvania împotriva românilor, stirea îl zdruncina, îl descumpaneste. Ar fi vrut sa ramâna unde este, dar n-a obtinut încuviintarea superiorilor. În dilema ca si David Pop din „Catastrofa” încearca sa dezerteze pe frontul rusesc. Este însa ranit. Impasul moral în care se afla revine în momentul în care este obligat sa judece niste tarani români din jurul frontului sub acuzatia de fraternizare cu inamicul. Bologa nu poate semna o sentinta împotriva constiintei sale de român…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: